Header Image

Zoran Savić

Blitz-Cinestar
Blitz-Cinestar

Trenutno obavlja funkciju direktora kompanije Blitz-Cinestar.

Rođen 23. juna 1962. godine u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Beogradu, kao i Građevinski fakultet univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao na odseku za hidrotehniku. Nakon kraćeg rada na Beogradskom sajmu, gde radi kao pomoćnik inspektora više izložbenih hala i prostora i u Boegradskom maratonu, gde između ostalog radi na prihvatu atletičara na punktovima u Budimpešti i Temišvaru, 1992. godine počinje sa radom i filmskoj distributerskoj kući „Pro Vision“ gde radi i na izboru i kupovini filmova na velikim filmskom marketima u Milanu i Kanu.

2000. dobija poziv od dva velika regionalna distributera da osnuje novu filmsku distributersku kuću, koja bi distribuirala na video tržištu naslove više takozvanih mejdžorskih kompanija – Universal Pictures, 20th Century Fox, MGM, Dreamworks, a kasnije i Sony Pictures i Paramount. Tako je nastao Millennium Film & Video na čijem čelu ostaje do danas. Tokom višegodišnjeg rada, Millennium Film je distribuirao preko 2.200 naslova na VHS, DVD i BluRay nosačima slike i zvuka i tako postao najveći video distributer u Srbiji. Među distribuiranim naslovima izdvajaju se Titanik, Gladijator, serijali Ratovi Zvezda, Indijana Džouns, Kum, Spajdermen, Šrek, Madagaskar i mnogi drugi.

U decembru 2013, Millennium Film & Video menja ime u Blitz Film & Video i tako zvanično postaje deo najjače filmske distributerske kompanije u regionu, a od januara 2014. Blitz postaje zastupnik kompanije Warner Bros za bioskopsku distribuciju. U junu 2015. godine Blitz Film & Video menja ime u Blitz-Cinestar, a svoju pretežnu delatnost menja iz distributerske u prikazivačku. Od tog trentuka, u roku od godinu dana, Blitz-Cinestar je izgradio tri moderna bioskopa u Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu i tako se svrstao među vodeće bioskopske prikazivače u Srbiji.

Zoran Savić je tokom svog rada u filmskoj industriji bio i član prvog Upravnog odbora Filmskog Centra Srbije, državnog tela čiji je cilj revitalizacija srpske kinematografije. U dva mandata je bio predsedavajući Jugoslovenske antipratske asocijacije (JAPA), koja je dala svoj doprinos smanjenju filmske piraterije i izradi zakona koji regulišu ovu oblast. Takođe je bio i član Komiteta za zaštitu intelektualne svojine pri Američkoj privrednoj komori u Srbiji (AMCHAM), gde je sa predstavnicima kompanija kao što su Microsoft, P&G, JTI International, Autodesk, itd. učestvovao u stvaranju pravnog okvira za borbu protiv filmske piraterije, kao i u organizaciji 10 regionalnih konferencija posvećenih zaštiti intelektualne svojine, donošenju i primeni propisa iz ove oblasti, kao i obuci policijskih i carinskih službenika, inspektora i pravosudnih organa u borbi protiv svih oblika piraterije.

Trenutno obavlja funkciju direktora kompanije Blitz-Cinestar. Oženjen je i otac je dvoje dece.